maanantai 6. elokuuta 2012

Älä unohda vettä !

Hippologikollegani ja virallisen (ruotsalaisen) hippologiblogin pitäjä Mari Ryman kirjoitti blogissaan juomaveden tärkeydestä. Hänen kirjoituksestaan sekä alla olevasta kuvasta motivoituneena ajattelin jakaa saman asian kanssanne.


(C) http://www.hippson.se/blogs/Mariee/index.htm
Hevoset ovat yhtä herkkiä veden laadulle kuin me ihmiset. Kuinka moni olisi valmis juomaan kuvan kylpyammeesta...? Harva suostuisi edes kylpemään siinä. Kuvan altaat oli juuri täytetty ja omistajan mukaan "kaikki oli niin kuin piti". Just!

Hevosen elimistössä vesi valuu vatsalaukun sisällön ohi lyhyintä tietä ohutsuoleen. Vesi ei siis kohtaa bakteereita tappavaa suolahappoa  - niin kuin ruoka ja rehu - ja vaarallisia bakteereja pääsee tästä syystä veden mukana hevosen elimistöön. Hevosilla on tosin erinomainen hajuaisti ja voivat tämän perusteella kieltäytyä myrkyllisestä vedestä. Mutta jos muuta ei ole tarjolla... Vedessä kasvava levä saattaa olla erittäin myrkyllistä hevosille, tietyt levälajit sisältävät ainetta jota elimistö ottaa luihin kalsiumin sijaan ja tuloksena on luiden huonontunut laatu.

Villihevoset käyvät veden luona kerran tai kaksi päivässä, ja juovat nopeasti ja paljon kerralla. Tämä käytös on jäljellä myös kesyhevosissa ja on tutkimuksissa on todettu, että hevoset juovat mieluummin ämpäristä kuin vesiautomaatista. Hevonen tarvitsee puhdasta vettä ja puhdas vesi tarkoittaa sellaista, mitä mekin suostuisimme juomaan. Tiskiharjat esiin ja käsi sydämellä tarkistamaan omien tarhojen ja laidunten vesisaavit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti